resepi solok lada

Solok Lada merupakan masakan khas daerah Kelantan Malaysia. 15 biji Cili besar.


Masakan Kelantan Solok Lada

Masukkan garam dan gula.

. Hidangan istimewa ini popular di Kelantan dan Terengganu. Sumbat masuk bahan² solok kedalam cili. Dah siap boleh keluarkan dari pengukus.

Makanan tradisional ini selalu dimakan bersama nasi kerabu. Dan susunkannya ke dalam bekas yang sesuai untuk dikukus. Santan cair jika guna kaedah merebus Cara-Cara.

Rebus ikan bersama garam dan asam keping hingga masakKemudian asingkan isi dan tulang. Makan lauk ni saja pun dah best giler. Resepi tradisi ialah menggunakan isi ikan rebus.

Tumbuk bawang merah halia dan lada hitam. 1 sudu kecil Lada hitam tumbuk. Cuma bila di kedai tak ramai yang jual.

Jika mahu rebus susun solok lada tadi di dalam periuk. Belah memanjang lada dan buang biji. 14 biji cili solok atau cilii hijau buang biji.

Tumbuk bawang bila sudah lumat masakan isi ikan mentah tumbuk lagi masukkan kelapa parut. Selepas 5 minit tu buka sekejap dan tuangkan santan ke dalamnya. Solok lada kelihatan renyah untuk dibuat namun ia tidak sesukar yang disangka.

Tumbuk 5 ulas bawang merah jika tiada bawang merah guna bawang besar 1 labu pun tak pe. Jadi kalau ada sesiapa di Kelantan yang ingin menempah masakan untuk jamuan makan boleh order dengan sahabat saya Puan Maznah di nombor telefon. 10 buah cabe merah teropong belah bagian tengah jangan sampai putus buang isi nya.

1 biji kelapa muda diparut separuh kelapa parut disangai hingga agak kekuningan dijadikan kelapa goreng. Tapi orang kg saya panggil ini lada Charleston. Makan dengan nasi panas atau Nasi Kerabu sedap amat ni.

3 ulas bawang merah atau 2 labu bawang besar. Bila dah lumat masukkan dalam bahan² isi ikan. Biar padat² montel baru puas hati makan.

4 biji Bawang merah tumbuk. 5Perasakan dengan garam dan. Kukus solok lada ni dalam 5 minit.

Kemudian masukkan isi ikan dan tumbuk. Mau tambah nasik 2-3 pinggan weii. Menu ini jadi salah satu favorit keluarga di rumah.

Ini lada yang biasa mak-mak kita buat solok lada. Biasanya dimakan bersama nasi kerabu atau dimakan begitu sahaja. Min suka ratah macam tu sahaja.

Mungkin ramai yang dah tahu dan otai2 belaka tapi Sis nak share jugak mudah2an dapat memberi manfaat pada nubis2 macam Sis. 3 biji Bawang Putih tumbuk. 3 ekor ikan rebus buang tulang tumbuk.

Solok mesti ada rasa manis masin dan rasa lada hitam. Belah lada nibersihkan dan buang biji. Kukus anggaran dalam 10-15 minit.

Solok boleh dimasak menggunakan dua cara iaitu secara kukus atau rebus. Wanita Ini Kongsi Resepi Solok Lada Versi Kelantan Ori Makan Dengan Nasi Dan Ikan Goreng Pun Sedap. Jika mahu kukus susun solok di dalam bekas kukusan.

12 kg ikan selayang sardin direbus dan ambil isinya. Solok Lada sangat terkenal di negeri Kelantan dan Pantai TimurSangat Sedap dimakan bersama Nasi Kerabu atau sebagai lauk sampingan nasi putihAda setengah r. Ada yang panggil lada ni lada banji.

Buat untuk beberapa biji lada sumbat sampai ramuan ni habis. Solok Lada merupakan sejenis masakan tradisional Melayu yang amat popular di negeri pantai timur seperti Kelantan dan Terengganu. Hidangan ini adalah salah satu dari menu popular di Kelantan dan biasa dilihat di gerai-gerai menjual makanan dari negeri Cik Siti Wan Kembang.

Bahan-bahan Resepi Solok Lada. Malah ada pelbagai versi resipi solok lada yang boleh dicuba. Mohon izin nak share resepi kat sini ya.

Tumbuk halia bawang merah bawang putih dan nisan hingga lumat. 2 cawan santan separa pekat. Jadi apa kata jim buat sendiri saja di rumah dengan menggunakan resipi perkongsian oleh El Musliha Katiman di bawah.

Ambil isi ikan mentah yang di buang tulang. Lada solok dibelah untuk keluaran bijiKetepikan. Solok Lada ini sering dimakan dengan Nasi Kerabu.

Rebus guna api kecil selama 5-10 minit. Ia juga dikenali dengan nama Lada Sumbat. Kemudian sambung semula kukus dalam 5 minit lagi atau sampai santan kering.

Dengan resepi ini anda dah boleh hasilkan solok lada yang mantap dan padu. Resipi Solok Lada paling mudah. Mau tambah nasik 2-3 pinggan weii.

Solok lada merupakan makanan orang kelantan tapi disukai oleh orang ramai tak kira negeri. Solok lada anda tak lagi kurus kering. Wanita Ini Kongsi Resepi Solok Lada Berhantu Ratah Pun Sedap.

13 biji Kelapa ditumbuk. Tak puas makan dibuatnya. Masukkan kelapa parut putih dan tumbuk bersama.

Resipi Solok Lada Kelate. Solok lada mesti dibuat menggunakan lada hijau muda yang dipanggil lada solok dan sangat terkenal di Kelantan. Lada solok belah dua dan buang bijinya Isi ikan ana gunakan ikan sardin boleh juga gunakan ikan kembung atau ikan selayang Kelapa parut lebih lemak kalau gunakan kelapa muda Santan.

Image via Kelantan Today Facebook Solok lada ini juga dikenali sebagai lada sumbat. Perpaduan dari rasa gurih asin pedas menghasilkan keunikan yang memanjakan lidah. Penuh dengan inti yang sedap.

Makan lauk ni saja pun dah best giler.


Solok Lada


Pin Page


Solok Lada Kelantan Ratah Saje Pon Sedap Youtube Kelantan Solok Food


Pin Page


Sambal Bendi Resepi Terbaik


Solok Lada


Assalamualaikum Masih Lagi Dengan Menu Yang Dimasak Di Kampong Menu Yang Sangat Sinonim Dengan Nasi Kerabu Kira Meman Recipes Favorite Recipes Food


Solok Lada


Solok Lada Kelantan


Resepi Solok Lada Petola Ular Makan Dengan Meggi Youtube Makanan Resep


Solok Lada


Kelantan Food Solok Oh Solok Food Food Lab Travel Food


Pin By Siti Khairunnisa On Recipe Malaysian Food Nasi Kerabu Recipes


Resepi Solok Lada Mudah Dan Sedap


Cara Buat Solok Lada Boleh Difrozenkan


Pin Page


Solok Lada Resep Masakan Malaysia Makanan Resep Makanan


Pin On Keeper Recipes Yummy


Solok Lada Makanan Tradisional Pantai Timur Versi Terengganu Resepi Turun Temurun

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel